Δικηγορικό Γραφείο

Αναστολή πλειστηριασμών

μάθετε περισσότερα

Δικηγορικό Γραφείο

Εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών

μάθετε περισσότερα
Δικηγορικό γραφείο

Απαλλαγή εγγυητών

μάθετε περισσότερα

Καλέστε μας για ένα ραντεβού, με φυσική παρουσία στο χώρο μας, ή μέσω τηλεφώνου ή skype, για να μελετήσουμε προσεκτικά την υπόθεσή σας.

Καλέστε μας για ένα ραντεβού στο 210 8824000

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΣΩΣΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΑΣ. ΑΞΙΟΛΟΓΕΙΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΙΣ ΛΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΝΤΑΙ.

Image

Καλώς ήλθατε στην ιστοσελίδα του δικηγορικού γραφείου "Δημήτρης Αναστασόπουλος & Συνεργάτες".


Εδώ μπορείτε να ενημερωθείτε υπεύθυνα για όλα τα νομικά θέματα που σας απασχολούν και για όλη την τελευταία νομική επικαιρότητα.

Image

Σύντομο βιογραφικό

Ο Δημήτρης Αναστασόπουλος είναι δικηγόρος Αθηνών με μεγάλη εμπειρία στο κομμάτι της αναδιάρθρωσης δανείων (στεγαστικών και επιχειρηματικών) και εξειδίκευση στο Τραπεζικό, Εμπορικό δίκαιο και τη ρύθμιση οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων. Σπούδασε νομικά στη Μεγάλη Βρετανία και συγκεκριμένα στο Πανεπιστήμιο του Γούλβερχαμπτον (Diploma of Higher Education in Law) και στο Πανεπιστήμιο του Λούτον όπου έλαβε πτυχίο νομικής (Bachelor of Laws (LLBHons)) και μεταπτυχιακό στο Εμπορικό δίκαιο (Master of Laws (LLM) in Commercial Law).
Διατηρεί οργανωμένο δικηγορικό γραφείο στο κέντρο της Αθήνας με εξειδίκευση στο Τραπεζικό, Πτωχευτικό, Αστικό δίκαιο και την αναγκαστική εκτέλεση. Παρέχει συμβουλευτική και δικαστική υποστήριξη εταιρειών και φυσικών προσώπων.
Αρθρογραφεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο για θέματα υπερχρέωσης και ρύθμισης οφειλών και συμμετέχει τακτικά σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές.
Έχει δώσει συνεντεύξεις στα μεγαλύτερα ΜΜΕ του κόσμου, όπως NEW YORK TIMES, BLOOMBERG, Δημόσια Ιταλική τηλεόραση - RAI , Δημόσια Ολλανδική τηλεόραση & ραδιόφωνο - NOS.
Είναι συνεργάτης του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και νομικός σύμβουλος στο πρόγραμμα Earlywarning Europe (πρόγραμμα έγκαιρης προειδοποίησης) της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορά σε θέματα υπερχρέωσης και ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων.
Έχει λάβει μέρος σε δράσεις του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών ως εισηγητής σε θέματα ρύθμισης οφειλών των επιχειρήσεων και έχει συντάξει τον ΟΔΙΚΟ ΧΑΡΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ.
Έχει λάβει μέρος ως εισηγητής σε ημερίδες της Ένωσης Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών (ΕΑΝΔΑ), της ΄Ένωσης Ελλήνων Νομικών (eThemis), του Δικηγορικού συλλόγου Αμαλιάδας για θέματα κόκκινων δανείων και υπερχρέωσης, του ιδρύματος Θεμιστοκλή & Δημήτρη Τσάτσου – Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου.
Έχει λάβει μέρος ως εισηγητής στο διεθνές συνέδριο “NPL Investing & Servicing Summit 2019” για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Έχει μεγάλη δικαστηριακή εμπειρία και έχει λάβει μέρος με επιτυχία σε διαμεσολαβήσεις και εξωδικαστικές διαπραγματεύσεις ρύθμισης δανείων.

Το γραφείο

Το Δικηγορικό γραφείο «Δημήτρης Αναστασόπουλος & Συνεργάτες» είναι ευρέως γνωστό για την υψηλή ποιότητα παροχής νομικών υπηρεσιών σε θέματα υπερχρέωσης και πλειστηριασμών ακινήτων και θεωρείται πρωτοπόρος στο είδος του. 
Το γραφείο έχει μεγάλη εμπειρία στη δικαστική και εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών με μεγάλο αριθμό θετικών αποφάσεων του νόμου Κατσέλη (ν. 3869/2010) και ρύθμισης οφειλών μέσω του νέου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας (ν. 4605/2019).
Έχουμε ασχοληθεί επισταμένως με το κομμάτι της ακύρωσης κατασχέσεων και  αναστολής πλειστηριασμών με πλήθος δικαστικών αποφάσεων οι οποίες απασχόλησαν την επικαιρότητα και έχουν δημοσιευθεί στα μεγαλύτερα ΜΜΕ της χώρας. 
Έχουμε πετύχει την αναστολή πλειστηριασμών και την ακύρωση κατασχέσεων για κατοικίες, βιομηχανικά, εμπορικά και τουριστικά ακίνητα, καθώς και την προστασία εγγυητών οι οποίοι κινδύνεψαν να χάσουν τη περιουσία τους.
Ενδεικτικά, με τις υπ ΄αριθ. 222/2019 και 196/2019 αποφάσεις του Εφετείου Αθηνών πετύχαμε την αναστολή πλειστηριασμών σε κατοικίες εγγυήτριας λόγω καταχρηστικής συμπεριφοράς της τράπεζας, με την υπ΄ αριθ.  1/2020 απόφαση του Ειρηνοδικείου Μεγάρων αναστείλαμε πλειστηριασμό και πετύχαμε την ανατροπή κατάσχεσης σε βιομηχανικό ακίνητο για ποσό οφειλής εκατομμυρίων ευρώ και τιμής πρώτης προσφοράς 2.8000.000 ευρώ, με την υπ΄ αριθ. 157/2019 απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Αιγαίου αναστείλαμε πλειστηριασμό σε τουριστικό ακίνητο – Ενοικιαζόμενα δωμάτια για εσφαλμένη περιγραφή ακινήτου, με την υπ. αριθ. 187/2017 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Άρτας πετύχαμε την αναστολή πλειστηριασμού σε επαγγελματικό ακίνητο  λόγω εσφαλμένης διαδικασίας κλπ.  
Image

Υπηρεσίες του γραφείου

Εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων (funds) και πλειστηριασμοί. Διαδικασία και ρύθμιση δανείων.

Ο δικηγόρος Δημήτρης Αναστασόπουλος στην ΕΡΤ 1 για τους πλειστηριασμούς και το πως ξεκινά η διαδικασία όταν τα δάνεια μεταβιβάζονται στις εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων (funds).
 
 
Ποια διαδικασία ακολουθείται και για ποιο λόγο κοινοποιούνται παλιές διαταγές πληρωμής στους δανειολήπτες.

Επιγραμματικά οι δανειολήπτες πρέπει να προσέξουν τα ακόλουθα:

1) Όταν κοινοποιείται παλιά διαταγή πληρωμής από εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων το επόμενο βήμα είναι η κατάσχεση και ο πλειστηριασμός.

2) Ο λόγος που γίνεται η κοινοποίηση είναι για να συγκοινοποιηθούν τα έγγραφα που την νομιμοποιούν για να ξεκινήσει την διαδικασία του πλειστηριασμού.

3) Ο δανειολήπτης πρέπει να απευθυνθεί σε δικηγόρο προκειμένου να αμυνθεί και να εντοπίσει σφάλματα στη διαδικασία και να ακυρωθεί η κατάσχεση που θα ακολουθήσει.

4) Στη περίπτωση που είναι η δεύτερη κοινοποίηση της διαταγής πληρωμής μπορεί να γίνει και ανακοπή κατά αυτής.

5) Αν η κοινοποίηση αφορά νέα διαταγή πληρωμής ο δανειολήπτης μπορεί να κάνει ανακοπή εντός 15 εργασίμων ημερών και ασφαλιστικά μέτρα.

6) Το επόμενο στάδιο είναι η κατάσχεση του ακινήτου και η έκδοση προγράμματος πλειστηριασμού. Ο δανειολήπτης μπορεί να ασκήσει ανακοπή εντός 45 ημερών από την κατάσχεση.

7) Προσοχή, σε περίπτωση ματαίωσης πλειστηριασμού οι νέος πλειστηριασμός που θα ορισθεί δεν κοινοποιείται στον δανειολήπτη.

 

Πλειστηριασμοί ακινήτων. Πως αρχίζει η διαδικασία ενός πλειστηριασμού και τι μπορείς να κάνεις για να τον σταματήσεις.

Ποια διαδικασία ακολουθείται για να φτάσει ένα ακίνητο στον πλειστηριασμό.

Α. Κώδικας Δεοντολογίας Τραπεζών

Αρχικά όταν ένα δάνειο δεν πληρώνεται η Τράπεζα πριν προχωρήσει σε καταγγελία της δανειακής σύμβασης οφείλει να εφαρμόσει τον Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει να αποστείλει μια επιστολή στον δανειολήπτη ή την επιχείρηση καλώντας τον να συμπληρώσει ένα τυποποιημένο έντυπο προκειμένου να αξιολογηθεί το ενδεχόμενο ρύθμισης.

Β. Καταγγελία της σύμβασης.

Εφόσον λοιπόν δεν ρυθμιστεί το δάνειο η Τράπεζα καταγγέλλει τη σύμβαση δανείου με εξώδικη δήλωση η οποία κοινοποιείται στη διεύθυνση που έχει δηλώσει ο δανειολήπτης με δικαστικό επιμελητή. 

Γ. Έκδοση διαταγής πληρωμής.

Μετά τη καταγγελία η Τράπεζα καταθέτει αίτηση στο δικαστήριο, χωρίς να καλέσει να παρασταθεί ο δανειολήπτης με την οποία ζητά την έκδοση διαταγής πληρωμής η οποία στην συνέχεια κοινοποιείται με δικαστικό επιμελητή στον δανειολήπτη, ο οποίος πλέον καλείται να πληρώσει ολόκληρο το ποσό της οφειλής.

Μετά την παρέλευση 3 εργασίμων ημερών από τη κοινοποίηση η Τράπεζα έχει δικαίωμα να προχωρήσει σε κατάσχεση του ακινήτου και να βγάλει πρόγραμμα πλειστηριασμού.

Ο δανειολήπτης μπορεί να ασκήσει ανακοπή κατά της διαταγής πληρωμής εντός προθεσμίας 15 εργασίμων ημερών. 

Επειδή η συζήτηση της ανακοπής μπορεί να οριστεί σε πολλούς μήνες μετά από την κατάθεσή της ο δανειολήπτης έχει δικαίωμα να υποβάλει αίτημα προσωρινής προστασίας μέσω της διαδικασίας των ασφαλιστικών μέτρων και να ζητήσει την αναστολή της εκτέλεσης της διαταγής πληρωμής μέχρι την έκδοση απόφασης επί της ανακοπής του. 

Δ. Κατάσχεση ακινήτου και πρόγραμμα πλειστηριασμού.

Το επόμενο βήμα που ακολουθεί την κοινοποίηση της διαταγής πληρωμής, εφόσον ο δανειολήπτης δεν έχει ασκήσει ανακοπή ή αν έχει ασκήσει, δεν έχει γίνει δεκτή η αίτησή των ασφαλιστικών μέτρων, είναι η κατάσχεση του ακινήτου και ή έκδοση του προγράμματος πλειστηριασμού.

Η κατάσχεση γίνεται από δικαστικό επιμελητή, ο οποίος κοινοποιεί τη κατασχετήρια έκθεση μαζί με το πρόγραμμα πλειστηριασμού στο ακίνητο. 

Ο δανειολήπτης μπορεί να προσβάλει τη κατασχετήρια έκθεση και το πρόγραμμα πλειστηριασμού εντός 45 ημερολογιακών ημερών από την ημέρα της κατάσχεσης.

Στη περίπτωση δε που η ανακοπή δεν γίνει δεκτή τότε έχουμε δικαίωμα να ασκήσουμε έφεση και να ζητήσουμε την αναστολή του πλειστηριασμού από το Εφετείο με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων.

Ε. Ξένα funds και πλειστηριασμοί

Για δάνεια που μεταβιβάστηκαν ενώ είχε ήδη εκδοθεί διαταγή πληρωμής ή είχε ξεκινήσει η αναγκαστική εκτέλεση το fund πρέπει να επιδώσει ξανά τη διαταγή πληρωμής με όλα τα νομιμοποιητικά έγγραφα στον δανειολήπτη.

Στο σημείο αυτό παρουσιάζονται ευκαιρίες να ανακόψει κάποιος αποτελεσματικά την εκτέλεση αφού προκύπτουν νέοι λόγοι ανακοπής.

Ζ. Διόρθωση τιμής πρώτης προσφοράς – εμπορικής αξίας ακινήτου

Στη κατασχετήρια έκθεση εκτιμάται η εμπορική αξία τους ακινήτου η οποία είναι και η τιμή πρώτης προσφοράς στον πλειστηριασμό. Εάν ο δανειολήπτης εκτιμά πως η εμπορική αξία αυτή είναι χαμηλότερη της πραγματικής μπορεί να διορθώσει την τιμή αυτή προς τα πάνω με δικαστική απόφαση ασκώντας την ανακοπή του άρθρου 954. Η προθεσμία για την άσκηση της ανακοπής είναι 15 εργάσιμες ημέρες πριν τον πλειστηριασμό.

Παρουσία στα ΜΜΕ

Κόκκινα δάνεια και ρυθμίσεις. Ο δικηγόρος Δημήτρης Αναστασόπουλος στον Αντέννα (Καλοκαίρι Μαζί 2019)

Πότε μια ρύθμιση δανείου είναι καλή; Ο δικηγόρος Δημήτρης Αναστασόπουλος στην ΕΡΤ 1.

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Early Warning Greece

Ο δικηγόρος Δημήτρης Αναστασόπουλος υπήρξε συνεργάτης του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Early Warning Greece - Έγκαιρη προειδοποίηση για Επιχειρήσεις.
Συμμετείχε ως εισηγητής σε ημερίδες που διοργάνωσε το ΕΕΑ για θέματα κόκκινων δανείων και αναδιάρθρωση χρεών.

Διεθνή ΜΜΕ -
Συνεντεύξεις

Ο δικηγόρος Δημήτρης Αναστασόπουλος έχει δώσει συνεντεύξεις στα μεγαλύτερα ΜΜΕ του κόσμου, όπως NEW YORK TIMES, BLOOMBERG, Δημόσια Ιταλική τηλεόραση - RAI , Δημόσια Ολλανδική τηλεόραση & ραδιόφωνο - NOS για θέματα που αφορούν στην οικονομική κρίση, τα κόκκινα δάνεια και το τραπεζικό Δίκαιο.
Image
Image
Image
Image
Ο δικηγόρος Δημήτρης Αναστασόπουλος στο διεθνές συνέδριο NPL Management Greece 2021, για την διαχείριση των κόκκινων δανείων, που έλαβε χώρα στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 2021.

Κλείστε Ραντεβού

Αφήστε μας τα στοιχεία σας και ένας εκπρόσωπος θα επικοινωνήσει μαζί σας.
*Παρακαλώ συμπληρώστε τα πεδία
*Παρακαλώ συμπληρώστε τα πεδία

Στοιχεία Επικοινωνίας

Email :

danastasopouloslaw @ gmail.com

Τηλ :

210-8824000

Τα γραφεία μας :

Μαυρομματαίων 15, Αθήνα ΤΚ 10434

Social Media