Το φαινόμενο των ηλεκτρονικών απατών και του phishing έχει πάρει σημαντικές διαστάσεις στη χώρα μας με αποτέλεσμα πολλές εκατοντάδες πολίτες να πέφτουν θύματα επιτήδειων χάνοντας χιλιάδες ευρώ από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Η απάτη του phishing στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα άλλο από την οικειοθελή παράδοση των κωδικών των τραπεζικών λογαριασμών του θύματος από το ίδιο το θύμα με την διαφορά ότι την στιγμή εκείνη πιστεύει είτε ότι βρίσκεται στην ιστοσελίδα webbanking της τράπεζάς του είτε ότι πραγματοποιεί μια ηλεκτρονική συναλλαγή. Αυτό που δεν γνωρίζει είναι δίνει τους κωδικούς του σε ένα τρίτο πρόσωπο το οποίο έχει σκοπό να του αδειάσει τον λογαριασμό.

Ο νόμος που διέπει και καθορίζει την ευθύνη της Τράπεζας και του κατόχου του τραπεζικού λογαριασμού είναι ο ν. 4537/2018 ο οποίος όμως δυστυχώς δεν προσφέρει επαρκή προστασία, ορίζει όμως τις διαδικασίες που οφείλουν να ακολουθήσουν και τα δύο μέρη σε περίπτωση απώλειας κωδικών λογαριασμού ή τραπεζικής κάρτας.


Τηλεοπτικές εμφανίσεις

Ο δικηγόρος Δημήτρης Αναστασόπουλος στην ΕΡΤ 1, στην εκπομπή “Δύο στις 10” με τον Δημήτρη Γιαγτζόγλου και την Ζωή Κρονάκη, αναλύει το φαινόμενο του phishing και το νομικό πλαίσιο που ισχύει μέχρι σήμερα για τις αποζημιώσεις αυτών που έχασαν τα λεφτά τους.

Επίσης, εξηγεί την τελευταία τροποποίηση του νόμου που εισάγεται ως ενσωμάτωση νέας Ευρωπαϊκής οδηγίας και το τι προβλέπεται σε περίπτωση που το θύμα έχει βαριά αμέλεια ως προς τη χρήση των κωδικών του.

To Top